ZAMAN VE BOŞ ZAMAN
"Boş zaman, bomboş zaman değildir"
Bu yazımızda zaman, boş zaman kavramlarını kısaca izah edip nasıl değerlendirilmesi gerektiğine yönelik sıkıcı olmadan en basit bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Aslında, konu hepimizin bir şekilde anlamını bildiğimiz fakat bazen zamana ayak uyduramamak, baze de erteleyerek önemini yitirmekteyiz. Tüm hayatımız zamanı ve boş zamanı kullanma biçimimizle anlam kazanmaktadır, cümlesi ile başlayacak olursak:
Zaman, soyut ve insanın idrak etmesinin mümkün olmadığı, herkes tarafından hissedilen, varlığı kabul edilen bir olaydır. Zaman geçmişten şimdiki ana ve geleceğe doğru akıp gitmektedir.
Zaman hayattır. Geçen zamanı yerine koymanın ve telafi etmenin imkânı yoktur. Zamanı boşa geçirmek hayatı boşa geçirmek demektir. Buna karşılık insanın geçen zamana hükmetmesi hayatına hükmetmesi anlamına gelir. Zamanını iyi kullanan bir insan hayatının kalitesini yükseltir ve geçen zamandan kendisi ve amaçları için en iyi biçimde yararlanır. Dünyada bütün insanlara demokratik olarak verilmiş tek şey zamandır. Başarılı ve başarısız tüm insanların günleri 24 saat, haftaları 7, ayları 30 gündür.
Bütün davranışlarımız toplum içerisinde 6 kurum içerisinde gerçekleştirilir. Bunlar aile, eğitim, ekonomi, siyaset, din ve boş zamanları değerlendirme' dir. Şöyle bir davranışlarımıza bakın mutlaka bu kurumlarla ilgilidir. Demek ki boş zamanları değerlendirme zorunlu, önemli ve toplumun tamamlayıcısıdır.
Boş zaman, bomboş zaman değildir.
Boş zamanın üç temel fonksiyonu vardır. Dinlenme, eğlenme ve gelişim.
Dinlenme fonksiyonu ile kastedilen insanların yoğun iş uğraşıları (çalışma, ev işleri, okul çalışmaları gibi) sonrasında fiziksel ve ruhsal olarak dinlenmesi, deşarj olması ve tekrar bu işlerinde güç toplaması, daha çok verimli olmasını ifade etmektedir.
Eğlenme fonksiyonu, En genel anlamıyla eğlenmek, geçirilen zamandan hoşnut olmak ve uğraşılan eylemden zevk almaktır. Eğlenme aktivitesi yapacak bir şeyi olmayan insanı, bu durumdan kurtaran ve bir şeylerle uğraştıktan sonra sakinleşerek tekrardan aktivitelerde bulunma isteğine vesile olmaktır.
Gelişim fonksiyonu, Gelişme fonksiyonu, bedensel, zihinsel, sosyal ve sanatsal anlamda sağlıklı bir yönde ilerlemeyi kapsamaktadır. Boş zaman etkinliklerinin gelişme fonksiyonunun tam anlamına kavuşması, pozitif değerler meydana getirmesiyle ilgilidir. Kişinin sosyalleşmesinin bu yöndeki katılımı hayata bakış açısını, görgüsünü, bilgisini, duygu ve düşüncelerini, yaşam deneyimlerini, yükümlülüklerini, zamanı etkili kullanmayı ve kendi kararlarını verme yeterliliğine sahip olmasına neden olmaktadır.
Netice olarak serbest zaman aktivitelerine katılımı, yoğun iş temposu ve stresli yaşam koşulları karşısında gevşemeyi ve yaşamdan keyif almayı sağlayarak zamanın tadına varmayı ve zamanı dolu dolu yaşamayı olanaklı kılmaktadır. Böylece, bireylerin hoşça zaman geçirme istekleriyle birlikte, yaşamlarına yönelik olumlu algılarının gelişmesi ve daha sağlıklı olma isteklerinin artması paralel gitmeye başlamıştır.
Şu süreçte bazı boş zaman etkinlikleri
Zamana İlişkin Önemli Notlar