T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / SELÇUKLU - Mustafa Karaciğan İlkokulu

1. SINIF OKULA KAYIT VELİ BİLGİLENDİRME

İLKOKULA KAYIT VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sevgili Anne Babalar Ve Değerli Veliler;

Mustafa Karaciğan İlkokulu Rehberlik Servisi olarak bu yıl yeni başlayacak öğrencilerimiz için ilkokula kayıt yaşı ve ilkokula uyum süreci hakkında bilgi veren bir çalışma yapmak istedik.

Milli eğitim bakanlığımızın ilkokul için belirlediği okula kayıt yaşı 72 aydan başlamaktadır. 2023-2024 eğitim öğretim yılında 2017 eylül ve öncesi doğan çocuklarımızın ilkokula kaydı zorunludur.

30 Eylül 2023’de 72 ay ve üstü olan öğrenciler için ilkokula kayıt zorunludur. Erteleme yapılamaz. Anasınıfına gidemez.

2017 yılı Ekim - Kasım- Aralık doğumlu olan çocuklarımızın durumlarının incelenerek 1. sınıfa başlaması uygun değilse veli dilekçesi ile 1 sene anasınıfına gitmeleri öğrencilerin gelişimi için daha uygun olacaktır.

Diğer aklınıza takılan sorular için Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı ilkokul kayıt yaşı hesaplama linkini kullanabilirsiniz.

https://e-okul.meb.gov.tr/yasHesap.aspx

1.SINIF KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Çocukları ilkokul çağına gelmiş ailelerin çocuklarını okullara kayıt dönemi Temmuz ayı içerisinde bakanlığımızca adres kayıt alanımızda bulunan öğrencilerin bilgilerinin e-okul sistemine aktarılması sonrasında başlar. Kayıt ve net bilgilendirme için en uygun zaman Ağustos ayı içerisinde olmaktadır. Kayıt işlemi yapılırken ikametin kayıtlı olduğu adrese bakılmaktadır. Kayıt işlemi e-okul sistemi üzerinden yapılmaktadır

İLKOKULA UYUM

Okul çocukların yaşamında önemli bir dönüm noktasıdır. Sosyalleşme süreci ailede başlar ve okulda devam eder. Çocuğunuz ailesi dışında ilk defa farklı bir ortamda farklı kişilerle bir arada bulunacağı için çeşitli kaygılar hissedebilir. Çocukların gelişimleri, öğrenmeleri ve uyum süreçleri birbirinden farklı olduğu için okula başlama döneminde tüm çocuklardan aynı tepkiyi beklemek yanlış olacaktır. Okul; kimisi için heyecan yaratırken, kimisi için de endişe, korku gibi olumsuz duygulara neden olabilmektedir.

Okulun ilk günleri çocuklar yeni bir ortama girdikleri için kaygı, heyecan ve korku duyabilirler. Anne Babalar ise bu yeni başlangıçta çocukları için endişe ve merak duyabilirler. İşte bu süreci kolaylaştırmak ve hem ebeveynlerimizin hem de çocuklarımızın daha az örselenmesini sağlamak adına ailelerimize bazı öneriler hazırladık.

  • Çocuğunuzun yanından ayrılırken ne kadar zaman sonra geleceğinizi onun anlayacağı bir dil ile açıklayın (sen öğle yemeğini yiyince, hava kararmadan önce) ve mutlaka söylediğiniz zamanda gidip onu alın, alırken de ona söz verdiğiniz gibi şimdi onu almaya geldiğinizi, çünkü onu çok sevdiğinizi anlatın.
  • Anne-baba olarak çocuğunuzla okul hakkında; orada geçireceği eğlenceli zamanlar, okulun özellikleri ve arkadaşlık konuları üzerine sohbetler edin.
  • Okul için çocuğunuzla birlikte alışveriş yapıp, ona okul eşyalarını seçmesi için eşlik edin.
  • Çocuğunuzun uyurken yanına aldığı bir oyuncağı varsa, ya da evde oyuncakları arasında en çok tercih ettiği oyuncağını okulun ilk günlerinde birlikte getirin. Çünkü çocukların kendilerini güvende hissettikleri evlerinden bir eşyayı okulda görmek, daha kolay sakinleşmelerini sağlayacaktır. Çocuğunuza okula gelirken yanında taşıması için bir aile fotoğrafınızı verebilirsiniz. Okulun ilk haftalarında istediği zaman sizin fotoğrafınıza bakmak onu rahatlatacaktır.
  • Okula gelirken çocuğunuzun çantasına yedek kıyafetler koymayı unutmayın.
  • Çocuğunuzun okula uyum süreciyle ilgili duyduğunuz kaygıları onun yanında dile getirmemeye özen gösterin. Çünkü bu şekilde ona güvenmediğiniz mesajını da iletmiş olursunuz.
  • Zira farkında olmasak da, çocuğumuzun bize bağımlı olduğunu düşünürken aslında daha çok biz çocuğumuza bağımlı hale gelmişizdir. Oysa beklenen, çocuğun ebeveynle bağımlılık değil, güvenli bir bağlanma geliştirmiş olmasıdır.
  • Okulun ilk günü, okul kapısındaki vedalaşmayı kısa tutmalıyız. Konuşurken yüz ifademiz endişeli, sesimiz ise titriyor olmamalı ve mümkün olduğunca duygulanıp ağlamamaya özen göstermeliyiz. Çünkü çocuklar anne babalarının kaygılarını hemen hissederler ve bu kaygıyı okula genelleyebilirler.

 1. sınıf öğrenci velilerimiz için hazırlanan "1. Sınıfa Kayıt Veli Bilgilendirme Broşürü"ne ulaşmak için buraya tıklayınız.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.06.2023 - Güncelleme: 08.06.2023 08:12 - Görüntülenme: 1211
  Beğen | 17  kişi beğendi