Eğitim Ortamlarında Dijitalleşmenin Sosyal ve Psikolojik Etkileri

2023 yılı Eylül dönemi mesleki çalışmaları kapsamında okulumuz rehberlik servisi tarafından öğretmenlerimize “Eğitim ortamlarında dijitalleşmenin sosyal ve psikolojik etkileri” konusunda seminer verilmiştir.

11-09-202311-09-2023

Özellikle dijitalleşmenin her alana etkilemeye başladığı bu zamanda çocukları ve toplumumuzu da psikolojik ve sosyolojik olarak etkilemektedir.

Bu konuda hem aileler hem öğretmenlerimiz dijital yaşam becerilerini edinerek öğrencilere bu konuda model olması ile ilgili önerilerde bulunuldu.

Öğretmenlerin dijital yaşam becerileri konusunda öğrencilere sunabileceği öneriler şunlardır:

•          Bilinçli Kullanım: Öğrencilere dijital cihazlarını bilinçli bir şekilde kullanmayı öğretin. Ne zaman ve ne kadar süreyle kullanmaları gerektiği konusunda rehberlik edin.

•          Uyku Rutini: Dijital cihazların uyku kalitesini etkilediği bilindiğinden, öğrencilere uyumadan en az bir saat önce bu cihazları kullanmamalarını önerin.

•          Zaman Yönetimi: Öğrencilere dijital cihazlarını zaman yönetimi açısından nasıl kullanacaklarını öğretin. Ders çalışma, ödev yapma ve dinlenme zamanlarını dengeli bir şekilde planlamalarını teşvik edin.

•          Üretken Kullanım: Dijital cihazları sadece eğitim veya üretken amaçlar için kullanmayı teşvik edin. Oyun veya eğlence amaçlı kullanımla dengeli bir yaklaşım oluşturmalarını sağlayın.

•          Çevrimiçi Güvenlik: Çevrimiçi güvenlik konusunda öğrencileri bilinçlendirin. Güçlü şifre kullanımı, güvenilir siteleri tercih etme ve kişisel bilgileri paylaşma konusunda dikkatli olmalarını sağlayın.

Öğretmenlerin Dijital Yaşam Becerileri Konusunda Ailelere Sunabileceği Öneriler

•          Model Olma: Çocuklar, ebeveynlerinin davranışlarını taklit eder. Bu nedenle, aile üyeleri olarak sağlıklı dijital alışkanlıklara örnek olun. Dijital cihazları bilinçli ve dengeyi koruyarak kullanın.

•          Açık İletişim: Çocuklarınızla dijital dünyanın avantajları ve riskleri hakkında açıkça konuşun. Onları olumlu davranışlar konusunda teşvik edin ve olumsuz durumlarla karşılaştıklarında size gelmelerini sağlayın.

•          Eğitim ve Farkındalık: Çocuklarınıza dijital dünyanın işleyişini ve etik kullanımını anlatın. Online güvenlik, gizlilik ve telif hakları gibi konuları anlayabilecekleri şekilde öğretin.

•          Sınırlar Belirleme: Dijital cihazların kullanım sürelerine sınırlar koyun. Haftada veya günlük olarak ne kadar süre harcayabileceklerini belirlemek, dengeli kullanımı teşvik edebilir.

•          Aile İçi Kurallar: Ailece birlikte belirlenen dijital kullanım kuralları oluşturun. Örneğin, yemek zamanlarında veya uyku öncesi dijital cihazlardan uzaklaşmayı gerektiren kurallar koyabilirsiniz

Yayın: 11.09.2023 - Güncelleme: 11.09.2023 13:31 - Görüntülenme: 260